Op de dag van de tewaterlating is onze Surinaamse buurvrouw meegenomen door twee jongere vrouwen in een auto. We kunnen dus geen afscheid van haar nemen. Als we in het water liggen en op het punt staan van vertrekken is ze er plotsklaps en wenst ons goede reis. In gedachten wens ik haar een beter leven!
Na ons vertrek motoren we een uurtje naar een ankerplek waar we al eerder lagen en treffen daar Fred en Caroline van de Pegasus. Sinds we elkaar voor het eerst ontmoeten op de vertrekkersdag van het blad Zeilen, nu inmiddels twee jaar geleden, kruisen onze paden elkaar zo nu en dan. Ook nu hebben we een gezellige avond maar zij vertrekken de volgende dag naar Marokko en wij gaan verder richting de Middellandse zee. Zien we hen ooit nog terug?
Wij plannen onze volgende tocht naar Ayamonte en ik bedacht me dat het voor een aantal van jullie misschien wel leuk is om te kijken hoe we dat dan doen. Waar letten we allemaal op en waarop zijn onze vaarbeslissingen gefundeerd. Als je niet geïnteresseerd bent kun je nu stoppen met lezen.
We beginnen met de plaats van vertrek Faro. We liggen daar (bruine ankertje) in een estuarium en moeten nog 3 mijl (ca 30 minuten) naar de monding varen voordat we ons op zee bevinden. Omdat we hierdoor ook naar binnen zijn gekomen kennen we de situatie en omstandigheden al. Maar we raadplegen de pilots toch nog even.
Als laatste bekijken we het weer. De volgende dag staat de Wind uit het Noord Oosten de voorspelling is 4/5 Bft met vlagen richting 6 in de morgen. 'S Middags neemt de wind af naar ca. 3 Bft. De deining zit die dag op ca. 1,5 meter en neemt langzamerhand af naar 1,2 meter. De dag daarop staat er 's morgens ongeveer NO 3 Bft en valt de wind 's middags nagenoeg weg en draait dan naar het Oosten. De deining wordt voorspeld op 0,5 meter. Dit zou wel eens te weinig kunnen zijn om lekker te kunnen zeilen. We besluiten daarom om de volgende ochtend te vertrekken.
Tot zover eerst de planning. Wat verder volgt is de uitvoering van de planning, de navigatie.
De volgende ochtend is al duidelijk dat na een onrustige nacht er meer wind staat dan voorspeld. We zetten de windmeter aan en constateren dat er op dat moment 19 knopen (5 Bft) wind staat. Op dat moment liggen we nog relatief beschut op de ankerplaats dus op zee zal zeker windkracht 6 staan.
En hier moet ik dan iets vertellen over schijnbare wind. Ik vergelijk dit altijd met fietsen met de wind in de rug of fietsen tegen de wind in omdat iedereen dit wel herkent. Als je fietst met de wind in de rug, is er minder wind omdat jezelf al snelheid maakt door je fietsbeweging. Omgekeerd: als je tegen de wind in fietst is er meer wind omdat jezelf ook snelheid maakt.
Omdat wij tegen de wind in moeten zal de windkracht 6 die er naar alle waarschijnlijkheid op zee staat al gauw naar windkracht 7 gaan en dat vinden we geen aanlokkelijk idee. 'Een schipper die de tijd neemt heeft altijd goede wind', is immers onze leidraad geworden. We draaien ons nog maar eens om en brengen nog een dagje op de Ankerplaats door.
De dag erna vertrekken we om 8 uur van de ankerplaats. De hooogwater tijden schuiven elke dag een half uurtje op, waardoor wij ook een half uurtje later dan onze eerdere planning kunnen vertrekken. Op de ankerplaats is het nagenoeg windstil, zou het motoren worden vandaag? Bij de uitgang staat inderdaad een aardige branding, maar met een paar flinke klappen zijn we er doorheen en daarna hijsen we de zeilen. Er staat een schitterend windje en de zee is kalm. We kiezen er onder deze omstandigheden voor om zuidelijk van de visgebieden langs te gaan. Ook omdat het bijna laag water is en de ingang naar het gebied ten Noorden van de visgebieden over een aantal zandbanken gaat. Bovendien is onze manoevreerruimte ivm het kruisen aan de noordkant relatief klein en zullen we vaker over stag moeten gaan.
Onze eerste slag wordt dan ook een richting ZuidOost. Op bijgevoegd kaartje kun je ons track zien, de gele lijn hebben we gevaren.
We doorkruisen een van de visgebieden, maar hebben ook geen aanwijzingen in de vorm van vlaggetjes, boeien oid dat we in de problemen zouden kunnen komen. Ondertussen merken we wel dat de wind gaat afnemen en steeds verder in de (niet voorspelde) ZuidOostelijke hoek gaat staan. Dat is in ons voordeel, zo kunnen we gewoon blijven zeilen en maken een mooie ronding richting de haveningang bij Ayamonte. We komen zowaar bijna bij de ingang uit. Daar strijken we de zeilen en gaan op de motor de rivier op. Er blijkt nog wel een forse stroming te staan van ca. 2,5 knp. In de pilots wordt gezegd dat eenmaal in de haven deze stroming weg is. We twijfelen nog even of we de haven wel in kunnen ivm de diepte (dat hadden we nog even over het hoofd gezien) en roepen de haven op. Zij weten ons te vertellen dat de haven vorig jaar is uitgediept en dat onze 1,9 meter diepte geen probleem is en zo arriveren we dan 's middags rond 5 uur in Ayamonte. De eerste Spaanse plaats aan de Guadiana rivier, die de grens vormt tussen Portugal en Spanje.
En zo vormt planning samen met navigatie tijdens het varen de weergave van het gele track op het kaartje. Dit keer een technisch verhaal, misschien leerzaam, ik hoop in ieder geval dat het te begrijpen is, en misschien zelfs leuk. Voor vragen/opmerkingen kun je altijd mailen: [email protected]